Hondenadvies & Training op Maat

onderdeel van Stichting Le Woef, Eemnes

Aanschafbegeleiding

Het houden van een hond is een voorrecht en een enorm genot, maar tegelijkertijd een zware verantwoordelijkheid. Hoe bijzonder, lief en trouw ze ook zijn, het vergt eenmaal veel tijd en aandacht. Toch zijn er veel mensen die onnadenkend aan een hond beginnen. De hond wordt ook regelmatig gekozen om de verkeerde redenen. Bovendien is men vaak niet voldoende voorbereid op de komst van een hond. Dus overweeg jij om een puppy/hond aan te schaffen of te adopteren? Dan hebben wij alvast een aantal zaken op een rijtje gezet om rekening mee te houden.

Allereerst is het belangrijk te weten dat je nooit een hond moet kiezen puur op uiterlijke verschijning. Natuurlijk is het van belang dat je verliefd wordt op het koppie, maar uiteindelijk zijn de raskenmerken veel belangrijker. Toch merken wij dat dit regelmatig wel doorslaggevend is bij het maken van de keuze.

portret hond portret hond portret hond

Iedere hond is weer anders en lang niet iedere hond is geschikt voor een druk gezinsleven of het wonen in een stad, zeker als je het hebt over buitenlandse honden. Daarom is het belangrijk om te weten of jouw woonomgeving en levensstijl geschikt is voor het ras of de soort hond die je wilt aanschaffen of adopteren. Tevens valt het ons op dat men lang niet altijd beseft dat een hond vrijwel alles nog moet leren, ongeacht de leeftijd. Een dier dat jarenlang op straat heeft geleefd en vervolgens maanden in het asiel, weet echt niet hoe het is om aan een ontspannen lijn te lopen, hoe het is om alleen thuis te moeten zijn of hoe om te gaan met bezoek. Dit zijn situaties die niet altijd vanzelf goed gaan, maar die veel tijd en training vergen. Het is belangrijk dat je gaat leren welke behoeftes een hond in het algemeen heeft. Zoals een dagelijkse boswandeling. Kun je dat jouw hond bieden? Daarnaast zal je ook moeten leren welke taal jouw hond spreekt. Dan hebben we het niet over Spaans, Roemeens of Nederlands, maar wat communiceert jouw hond nou eigenlijk? Iedere hond is anders en heeft zo zijn eigenaardigheden. Dit zijn allemaal zaken die je van te voren op een rijtje moet hebben. De voorbereiding is dan ook het halve werk en dus bieden wij jou graag die nodige hulp. Met onze ervaring bij het (her)plaatsen van meer dan duizend honden, helpen wij je ook graag bij het vinden van de juiste match!

rennende hond met knuffel
Zittende hond in heide

Socialisatie

In de socialisatie periode leert je puppy omgaan met de wereld. Dit gaat niet vanzelf en er komt veel management bij kijken. Een goed gesocialiseerde puppy zal op latere leeftijd sneller herstellen als hij in nieuwe spannende situaties terecht komt. Daarom is het zo belangrijk dat je pup al op jonge leeftijd positieve ervaringen op doet om zo de basis te leggen voor zijn verdere leven. Ook een volwassen hond uit bijvoorbeeld een asiel uit het buitenland kan nog gesocialiseerd worden! Alles draait om vertrouwen en samenwerking, maar ook een stukje acceptatie is heel belangrijk in dit proces. Wij willen vaak zoveel maar niet elke hond heeft hier behoefte aan. Het lijkt zo makkelijk, je puppy overal mee naartoe nemen want dan is hij toch goed gesocialiseerd? Helaas werkt dit in de praktijk anders. Welke signalen geeft je pup? Krijgt hij genoeg verwerkingstijd? Hoe vaak moet je iets doen voordat de pup goed gewend is? En wat doe je bij bepaald gedrag van de pup tijdens de socialisatie? Samen kijken wij naar een socialisatie checklist. Aan de hand van praktijksituaties begeleiden wij je door deze spannende en soms ook intensieve periode.

Hond en Kind

Een hond en kinderen is een prachtige combinatie. Het samenspel tussen een kind en hond is vertederend om te zien. Als je echter van plan bent een hond aan te schaffen of te adopteren is het belangrijk te kijken naar en rekening te houden met de gezinssituatie. Je moet namelijk weten of de hond binnen het gezin past. Zijn er kinderen in het gezin? Kies dan een hond die kindvriendelijk is. Ook wanneer er nog geen kinderen in het gezin zijn, is het belangrijk er over na te denken of dat er op korte termijn misschien kinderen zullen komen. Of komen er vaak (klein-)kinderen op bezoek? Het is belangrijk dat je hierom goed nadenkt over het ras of de soort hond. Als er straks een baby komt of er zijn al kinderen, dan zal hier natuurlijk veel aandacht naar toe gaan. Het is dan belangrijk dat de hond ook aandacht blijft krijgen. Weet je nu al dat je tijd tekort gaat komen, denk er dan eens extra goed over na of dat het wel verstandig is om een hond te nemen. Dit kan dan of ten koste van de kinderen of ten koste van de hond gaan. Daar heb je vervolgens weer geen goed gevoel bij en op deze manier is het hebben van een hond dan niet erg ontspannend en het geeft alleen frustratie.

Hond of Kind?

Het is niet de bedoeling eerst een hond in huis te nemen, dan kinderen te krijgen en vervolgens de hond weg te geven aan vrienden of naar een asiel te brengen. Toch gebeurt dit te vaak. Veel mensen bedenken zich pas wanneer ze kinderen hebben dat het eigenlijk teveel voor hen is. De hond moet op tijd wandelen en eten, maar de kinderen ook. Dit vraagt van sommige ouders teveel en zeker wanneer beide ouders werken. De hond wordt in deze situatie meer als last gezien dan als gezelschapsdier. Dit is een kwestie waar vooraf goed over nagedacht moet worden. Want een hond en kinderen kunnen goed samen, maar je moet er wel goed over nadenken hoe je het aan gaat pakken en welk ras of soort hond je gaat nemen. Pak je het goed aan, dan is het opvoeden van een hond super leuk! Je plukt er ook zelf de vruchten van. Het hebben van een huisdier geeft meerwaarde aan je leven en aan het leven van je gezin. Iedereen leert rekening houden met het huisdier en leert het verzorgen ervan.

portret hond portret hond portret hond

Welk ras of soort hond is de beste keuze?

Of je nu een kleine of een grote hond neemt, elke hond heeft zorg en aandacht nodig. Denk goed na of de hond genoeg ruimte heeft in jouw woonsituatie. Heb jij een fijne tuin of heb je een balkon? Als je er steeds met de hond uit moet en je hebt kleine kinderen dan kost dit behoorlijk wat energie en tijd (kinderen telkens aankleden bijvoorbeeld). En wat als de kinderen ziek zijn? De hond moet toch enkele keren naar buiten om zijn behoefte te doen. Een tuin met een apart hondentoilet is erg prettig. Een hond kan op een balkon natuurlijk leren poepen en plassen, maar heeft dan te weinig beweging. Dit laatste kan voor behoorlijk wat stress zorgen bij de hond. Kies je er toch voor, ondanks het vele werk dat een hond met zich meebrengt, neem dan de tijd om de hond aan het gezin te laten wennen. Bouw de band tussen hond en kinderen rustig op. Het is belangrijk dat de kinderen leren omgaan met de hond. Belangrijk is dat ook de hond rust nodig heeft en geen speelgoed is.

Eigen plaats

Het is belangrijk kinderen te leren dat zij bij de hond uit de buurt moeten blijven wanneer deze op zijn eigen plekje gaat liggen. De hond wil dan even rust. Dit kan een vaste plaats zijn in huis, bijvoorbeeld een mand of een bench. Dit is dan de plaats waar de hond zich terug kan trekken en waar hij met rust gelaten moet worden. Als de kinderen dit van jongs af aan leren is dit een duidelijke afspraak. Blijf het consequent volhouden! Leer de kinderen respect te hebben voor de hond (geef zelf het goede voorbeeld) en de band tussen hond en kinderen zal niet meer stuk gaan. Blijf altijd wel alert, want kinderen kunnen onverwachts reageren op honden. Een hond die ligt te slapen en schrikt zou van zich af kunnen bijten. Wees ook extra oplettend als er vriendjes of vriendinnetjes komen spelen. Ook deze kinderen moeten leren wat wel en niet mag bij de hond en nogmaals; een hond is geen speelgoed! Verwacht je een baby en weet je niet hoe je dit moet aanpakken met je viervoeter in huis? Of heb je een jong gezin en ben je van plan om een puppy in huis te nemen? Hondenadvies op maat kan je helpen door middel van advies, puppy training en eventueel huisbezoek ter voorbereiding van de komst van een baby of pup!

Rennende pup